Apple-event: dit heeft Apple aangekondigd

De geruchten gingen al weer even, maar afgelopen 12 september was het dan eindelijk zover: het Apple Event. Hierbij zouden de nieuwe iPhones aangekondigd gaan worden, daar was iedereen wel van overtuigd. En dat gebeurde dus ook. Uiteraard zijn die nieuwe smartphones weer beter dan ooit. Wij volgden het event en zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Na een openingsfilmpje dat voor ons nog het meeste leek op het filmpje dat Guus Meeuwis bij zijn Groots met een zachte G concerten laat zien, ondersteund door een Mission Impossible achtig muziekje, vertelt CEO Tim Cook dat Apple ooit is opgericht met het doel om computers persoonlijker te maken. De Apple winkels hebben de koopervaring op zijn kop gezet. Vandaag de dag draait het bij Apple om de klant, het nieuwe iOS wordt persoonlijker dan ooit en na 2 miljard verkochte iOS devices is het tijd voor de aankondiging van een nieuwe versie van twee van de meest persoonlijke devices ooit.

Apple Watch

Enkele jaren geleden bestond er nog geen smartwatch, en vandaag wordt de nieuwe generatie Apple Watches, Series 4, onthuld. De Apple Watch is niet alleen de nummer 1 smartwatch wereldwijd, maar überhaupt het best verkochte horloge. Het helpt om verbonden te blijven, actiever te zijn en een gezonder leven te leiden. Het is een belangrijk en essentieel onderdeel van ons leven, en de Apple Watch is een bewaker van je gezondheid geworden.

De nieuwe Apple Watch Series 4, is helemaal opnieuw ontworpen en voorzien van een nieuw design. Het scherm is 30% groter dan bij de voorgangers, vrijwel randloos en afgerond, terwijl het horloge ng geen 10% groter is dat de 3e generatie. Het wieltje is voorzien van haptic feedback, de speaker is 50% luider en de microfoon is verplaatst en verbeterd. De CPU is tegenwoordig een dual core en tot 50% sneller, en door betere techniek en software heeft Apple twee unieke functies toe kunnen voegen aan de smartwatch.

Allereerst is er valdetectie, waarbij de Apple Watch kan detecteren wanneer je valt en dan direct een melding geeft. Vanuit die melding kun je direct de hulpdiensten bellen. Reageer je niet binnen een minuut belt de Apple Watch zelf de hulpdiensten en stuurt een melding uit naar de noodcontact(en).

Maar nog unieker is het feit dat met de nieuwe hartslagmeter én ingebouwde sensoren in het scrollwieltje, een elektrocardiogram (ECG) gemaakt kan worden. De Amerikaanse gezondheidsfederatie heeft deze functie goedgekeurd, en het is het eerste device dat particulieren kunnen kopen, die dit kan. Dit geldt ook voor de hartritmefunctie, die ook nieuw is. En deze nieuwe functies gaan niet ten koste van de batterijduur, die is nog steeds 18 uur, of 6 uur bij continu GPS gebruik.

Nieuwe Apple iPhones

Mooi zo’n nieuwe, snelle smartwatch, maar natuurlijk gaat deze aankondiging vooral over de nieuwe smartphones van Apple. Nou, die zijn komen er ook. Drie stuks om precies te zijn. Vorig jaar kwam de iPhone X uit, die de wereld van smartphones opnieuw veranderde. Innovatieve technologie met het beste besturingssysteem (iOS 11) zorgden ervoor dat het de best verkochte smartphone wereldwijd werd, met een 98% klanttevredenheid. En nu wordt de iPhone weer naar de next level getrokken, weer komt Apple met de beste iPhone ooit.

iPhone Xs en Xs Max

Beiden zijn gemaakt van chirurgisch roestvrijstaal in de kleuren goud, zilver en space grey. De Xs toestellen hebben een hogere stof- en waterdichtheid met de IP68 kwalificatie, en zijn voorzien van een Super Retina OLED scherm gemaakt van het meest bestendige glas ooit gebruikt in een smartphone. De Xs komt met een 5,8 inch scherm, maar is qua behuizing kleiner dan de iPhone 8 Plus. De Xs Max is qua behuizing net zo groot als de Plus, maar is wel voorzien van een 6,5 inch scherm.

De schermen zijn voorzien van HDR en hebben hiermee 60% meer dynamic range dan de voorgangers. Het ontwerp is net als bij de iPhone X randloos en zonder homeknop. De gebruikte Face ID is door nieuwe technieken nog sneller en ook het geluid is beter dan ooit. De speakers produceren wide stereo sound, wat voor een ongekende ervaring moet zorgen.

A12 Bionic Chip

Beide toestellen zijn voorzien van een nieuwe chip, de A12 Bionic, de eerste 7 nanometer chip. Er zit een 6 core CPU in, die 15% sneller en 40% energiezuiniger is. De GPU is 50% sneller en er is een Neural Engine ingebouwd, met 8 cores dedicated, die moet zorgen voor machine learning en een smart compute systeem. Deze Neural Engine kan in een fractie van een seconde bepalen welk deel van de chip aangesproken moet worden voor de taak die je uit wil voeren. Er kunnen 5 triljoen operaties per seconde worden uitgevoerd met de nieuwe chip, dit was 600 miljard en is dus een enorme vooruitgang. De chip zorgt ervoor dat apps bijvoorbeeld 30% sneller geopend kunnen worden én dat er meer geheugen in het toestel gebouwd kan worden. De nieuwe iPhones krijgen dus ook een uitvoering met 512 GB geheugen.

Camera

Deze snelle en intelligente chip zorgt er samen met de nieuwe, verbeterde camera voor dat het maken van foto’s met de iPhone weer een nieuw hoogtepunt kent. De portretmodus op de iPhone X was al revolutionair, maar laat het maar aan Apple over om dit verder te ontwikkelen. Dus in de Xs toestellen zit wederom een dubbele 12 megapixel camera, een groothoek- en een telelens. Maar vooral de nieuwe A12 Bionic chip en betere sensoren maken het verschil.

HDR, waarbij meerdere foto’s genomen worden die worden samengevoegd tot 1, gaat next level met Smart HDR. Wil  je een actiefoto maken, dan druk je op de knop en er worden direct 4 foto’s gemaakt. Geen vertraging, geen sluitertijd, en de foto’s worden samengevoegd tot één foto met de mooiste details en kleuren. De portretmodus is ook beter geworden. Je kunt namelijk achteraf, als de foto al is gemaakt, de diepte en scherpte van de achtergrond aanpassen. En dit is, zoals ze het zelf zeggen: a new era of photography. En video, want ook filmen gaat op hoger niveau, met 4K beelden en stereo geluid.

Duurzaamheid

Ondanks al deze nieuwe technieken en groter scherm, gaat de batterij van zowel Xs als de Xs Max langer mee dan bij de voorgangers. Voor de Xs is dit 30 minuten langer, voor de Xs Max 1,5 uur.

Daarnaast komt de nieuwe Apple iPhone Xs en Xs Max met een dual sim mogelijkheid. Er kan 1 gewone simkaart in, en de mogelijkheid voor een tweede simkaart middels eSim is ingebouwd. Hiervoor is Apple de samenwerking met verschillende aanbieders aangegaan, waaronder T-Mobile en Vodafone. Wanneer de mogelijkheid in Nederland beschikbaar komt is niet bekend. Als het beschikbaar komt, gebruik je de dual standby modus.

Apple draait op dit moment op 100% duurzame energie, en het doel is om uiteindelijk geen nieuwe grondstoffen meer te hoeven delven voor de productie van hun devices. Dat is nog toekomstmuziek, maar er wordt wel steeds duurzamer geproduceerd, zo wordt er gekeken hoe materialen gedolven worden (gebeurt dit op de juiste manier), de duurzaamheid van de devices en dat deze te recyclen moeten zijn. In de nieuwe iPhone zit al gerecycled tin en aluminium, en gerecycled en bioplastic. Met de introductie van iOS 12 dat vanaf iPhone 5s te gebruiken is, moet de bruikbaarheid van oudere devices vergroot worden.

iPhone Xr

Naast de vlaggenschepen iPhone Xs en Xs Max, komt Apple met een betaalbaardere variant: de iPhone Xr. Bijzonder is dat deze wé dezelfde chip krijgt als de krachtigere broertjes, en dus ook draait op de A12 Bionic Chip. Het ontwerp is ook hetzelfde: volledig scherm zonder rand en homeknop, met Face ID.. De frontcamera is ook gelijk aan die van de Xs. Het toestel mist wel de 3D touch functie, maar werkt in plaats daarvan met haptic feedback.

De grootste verschillen zitten in het scherm, de behuizing en de camera. Het scherm is 6,1 inch LCD scherm, dat ze Liquid Retina hebben genoemd. Deze zit in een aluminium behuizing die in 6 kleuren komt en IP67 gecertificeerd is voor stof- en waterdichtheid. Het scherm is dus groter dan van de 8 Plus, maar de behuizing is wel kleiner. En waar men al hield van de batterijduur van de Plus, met 90 minuten extra doet de Xr daar nog een schepje bovenop.

De camera bevat dezelfde 12 megapixel groothoek als de Xs en XS Max. Echter, er is geen tweede (telelens) camera aanwezig. Dit betekende voor de iPhone 8 dat er geen portretmodus was, maar voor de Xr heeft Apple daar iets op gevonden: de Portretmodus is vanaf nu ook met de enkele camera beschikbaar, inclusief het aanpassen van de achtergrond dat ook bij de Xs (Max) mogelijk is.

Uitvoeringen en beschikbaarheid

En nu het allerbelangrijkste: wanneer kun je de nieuwe iPhone in huis hebben? Bij PHC kun je ze in ieder geval direct pre-orderen. De levering vindt dan plaats vanaf:

 • iPhone Xs en Xs Max: 21 september
 • iPhone Xr: 26 oktober

In welke uitvoeringen en kleuren zijn ze te krijgen?

iPhone Xs en Xs Max – Zilver, goud en Space Grey

 • 64 GB
 • Xs 256 GB
 • Xs 512 GB
 • Xs Max 64 GB
 • Xs Max 256 GB
 • Xs Max 512 GB

iPhone Xr – Wit, Zwart, Blauw, Geel, Koraal en (PRODUCT)RED

 • 64 GB
 • 128 GB
 • 256 GB

Heb jij je keuze al gemaakt? Stuur dan een mail om een pre-order te plaatsen naar iPhone@phc.nl of neem contact op met jouw contactpersoon bij PHC. Vermeld welk toestel, welke uitvoering en welke kleur je wil hebben, zodat we je order zo snel mogelijk kunnen verwerken.